Μεσοποταμία

Ως προθέρμανση για το μάθημα της Μεσοποταμίας, έβαλα τη “μαθήτρια” να δει δυο βίντεο. Το πρώτο είναι μια εισαγωγή στη Μεσοποταμία από έναν Αμερικάνο δάσκαλο (ξέρω, λίγο αμερικάνικο για τα ελληνικά γούστα, όμως σύντομο, περιεκτικό και αρκετά ζωντανό).

Το δεύτερο είναι ένα ωραίο βινετάκι του Discovery Channel σχετικά με τη σφηνοειδή γραφή και το έπος Γκιλγκαμές.

Στη συνέχεια την έβαλα να περιηγηθεί στην ανάλογη ιστοσελίδα του φιλόλογου Π. Χαλούλου.

Αφού είδε όλα τα παραπάνω, της ζήτησα να συμπληρώσει, όσο μπορεί καλύτερα, αυτό το φυλλάδιο (αρχείο PDF). Σκοπός ήταν να γράψει 2-3 λέξεις για την κάθε εικόνα. Επιπρόσθετα το ακόλουθο φυλλάδιο, χρησιμοποιώντας τις λέξεις-κλειδιά που βρίσκονται στο τέλος του (αρχείο PDF).

Μετά από όλη αυτήν την προεργασία, μελετήσαμε μαζί το αντίστοιχο κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου Ιστορίας Α΄Γυμνασίου, διορθώνοντας όλα τα λάθη και τα κενά που υπήρχαν στη συμπλήρωση των φυλλαδίων που είχε προηγηθεί και κρατώντας σημειώσεις.

Στη συνέχεια φτιάξαμε έναν μεγάλο κενό χάρτη, βασισμένο σ’αυτόν του προηγούμενου μαθήματος. Μεγέθυνα τον προηγούμενο χάρτη ώστε να τον τυπώσουμε τμηματικά σε πολλές κόλλες χαρτί, τις οποίες κολλήσαμε σαν παζλ σε ένα μεγάλο χαρτόνι (αρχείο PDF εδώ). Σκοπός μου ήταν στο τέλος του κύκλου των μαθημάτων της εποχής του Χαλκού να έχει διαμορφωθεί ένας χάρτης που να δείχνει με μια ματιά όλους τους σημαντικούς πολιτισμούς και τα κυριότερα στοιχεία γι’ αυτούς.

Για δουλειά στο σπίτι, λοιπόν, η “μαθήτρια” είχε δύο εργασίες. Η μία ήταν, αφού μελετήσει το σχολικό βιβλίο, να ξανασυμπληρώσει τα προηγούμενα φυλλάδια χωρίς να κοιτάζει τις προηγούμενες απαντήσεις της. Η άλλη ήταν να εισαγάγει τις πληροφορίες για τη Μεσοποταμία στο χάρτη. Θα το καταλάβετε καλύτερα αν δείτε το ακόλουθο αρχείο PDF.

Το αποτέλεσμα εδώ:

mesopotamia_xarths

Advertisements

4 thoughts on “Μεσοποταμία

  1. xanthippi paschalidou

    Ναταλία !!! Είσαι ένας θρίαμβος! θα σε παρακολουθούμε κι εμείς. Μόνο που επειδή η Ε’ δημοτικού είναι στο Βυζάντιο τώρα σε παρακαλώ προχώρα λίγο πιο γρήγορα….

    Like

  2. Pingback: Αρχαία Αίγυπτος – Κατ' Οίκον Ιστορία

  3. Pingback: Κυκλαδικός πολιτισμός – Κατ' Οίκον Ιστορία

  4. Pingback: Μινωικός πολιτισμός – Κατ' Οίκον Ιστορία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s