Αρχαϊκή εποχή/πολιτεύματα – lapbook

Με τον ρυθμό της χελώνας με τον οποίο κινούμαστε φέτος, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε επιτέλους την ενότητα των πολιτευμάτων στην αρχαϊκή εποχή, με το μάθημα Αθήνα/Πολίτευμα 3 και με ένα μάθημα για την Αγορά της Αθήνας. Μαζί με αυτά, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε και τη σχετική εφαρμογή “lapbook” που είχα ξεκινήσει δοκιμαστικά (δεν γνωρίζω την ελληνική μετάφραση του όρου, όποιος την ξέρει θα χαρώ να μου γράψει ένα μήνυμα σχετικά).

Στο ιστολόγιο δεν έχω προλάβει να καταγράψω το μάθημα Αθήνα/Πολίτευμα 3 και το μάθημα της Αγοράς. Θα το κάνω όταν μπορέσω. Στη σημερινή ανάρτηση, όμως, καταγράφω ολόκληρη την εφαρμογή lapbook, γιατί σκέφτομαι ότι μπορεί να φανεί χρήσιμη σε κάποιον που επεξεργάζεται το αντικείμενο της αρχαϊκής εποχής. 


Εδώ στην Αμερική έμαθα τις εφαρμογές lapbook. Τις χρησιμοποιούν πολύ εδώ οι λεγόμενοι “homeschoolers” (οικογένειες που διδάσκουν τα παιδιά τους κατ’οίκον) και οι γονείς υποστηρίζουν ότι η δημιουργία τους βοηθά τα παιδιά να μάθουν πιο εύκολα το εκάστοτε αντικείμενο. Πρόκειται για έναν φάκελο στον οποίο κανείς κολλάει με χαρτοκοπτική διάφορα διαδραστικά σχήματα στα οποία συμπληρώνει τα κύρια σημεία του μαθήματος. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση στο ακόλουθο βίντεο.

Συνήθως ο φάκελος αναφέρεται σε μια μεγάλη θεματική ενότητα. Σε κάθε επιμέρους μάθημα της ενότητας ο μαθητής φτιάχνει ένα σχήμα. Στο τέλος της ενότητας, το lapbook είναι γεμάτο με τα διαφορετικά σχήματα, τα οποία ο μαθητής μπορεί να μελετήσει για να κάνει μια συνολική επανάληψη.

Η όλη ιδέα μου φάνηκε ενδιαφέρουσα και είπα να τη δοκιμάσω, με θέμα την πολιτειακή/κοινωνική οργάνωση σε Σπάρτη και Αθήνα στην αρχαϊκή εποχή. Έτσι σε κάθε μάθημα, για τα μαθήματα της ενότητας αυτής, φτιάχναμε μια μικρή εφαρμογούλα χαρτοκοπτικής. Τα μαθήματα που περιλάμβανε το όλο εγχείρημα είναι τα ακόλουθα:

fylladiaki

lapbook_items

acordeon1

lapbook2

lapbook_solon

  • Αθήνα/Πολίτευμα 3: Γέννηση της δημοκρατίας. Δεν έχω καταγράψει το μάθημα εδώ ακόμη, πάντως το lapbook περιλάμβανε ολοκλήρωση του ακορντεόν που βλέπετε παραπάνω και το ακόλουθο μπλοκάκι για τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη.

kleis8enhs_block


Συνολικά, λοιπόν, το lapbook βγήκε ως εξής (είναι φανερό ότι στην πορεία σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω και χρωματιστό χαρτί στην εκτύπωση :-)):

arxaiki_lapbook_full

Στην αριστερή πλευρά είναι οι εφαρμογούλες για τη Σπάρτη:

arxaiki_lapbook_sparti

Στη δεξιά πλευρά είναι οι εφαρμογούλες για την Αθήνα:

arxaiki_lapbook_athina

Όπως βλέπετε, επειδή δεν είχα προβλέψει από την αρχή πώς θα βγει ολόκληρο το lapbook, αλλά δημιουργούσα τις εφαρμογές πειραματικά, μία-μία στην πορεία, λείπει ένα κομμάτι από την Αθήνα – το αντίστοιχο με τη Σπάρτη τρίγωνο της κοινωνικής οργάνωσης.

Επίσης, αν είχαμε περισσότερο χρόνο, θα το είχαμε διακοσμήσει πιο πολύ και θα είχαμε φτιάξει ένα όμορφο εξώφυλλο.

Όπως και να έχει, το βρίσκω αρκετά ολοκληρωμένο τώρα για να το μοιραστώ εδώ, μια που, ακόμη κι αν το δικό μας δεν είναι τέλειο στην όψη, είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που οι εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ολόκληρο, μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο PDF. Εκεί έχω προσθέσει και το τρίγωνο της Αθήνας που στο δικό μας lapbook λείπει.

arxaiki_lapbook_preview

Αν τυχόν κανείς το χρησιμοποιήσει, είτε στο σπίτι είτε στην τάξη, θα χαρώ πολύ να μου γράψει ένα μήνυμα για να μου πει πώς πήγε το όλο εγχείρημα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s