Εποχή του Χαλκού – εισαγωγή

Καλό εισαγωγικό βίντεο βρήκα το ακόλουθο, του Μουσείου του Λονδίνου. Περιγράφει πώς κατασκευάζονταν τα μεταλλικά αντικείμενα την Εποχή του Χαλκού.

Στη συνέχεια με ενδιέφερε να γίνει κατανοητή η θέση των διαφόρων ανατολικών λαών της Εποχής του Χαλκού στον χάρτη και η συσχέτισή τους με τα σημερινά κράτη της περιοχής.

Η ιστοσελίδα του φιλόλογου Παναγιώτη Χαλούλου είχε καλό υλικό σχετικά με το θέμα. Με βάση αυτό το υλικό και εικόνες από χάρτες (1 και 2) που βρήκα στο Google, έφτιαξα στο Word τις ακόλουθες σελίδες (αρχείο PDF). Έφτιαξα επίσης έναν κενό χάρτη της Ελλάδας και της γειτονικής της Ανατολής. (αρχείο PDF)

eurasia

Με εφόδια τα παραπάνω, η “μαθήτρια”, τοποθέτησε στον κενό χάρτη τους λαούς που μας ενδιαφέρουν (Σουμέριοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Φοίνικες, Εβραίοι, Αιγύπτιοι, Χετταίοι, Μήδοι και Πέρσες). Στη συνεχεια συνέκρινε το χάρτη που έφτιαξε με τον σύγχρονο χάρτη, ωστε να διαπιστώσει ποιες σύγχρονες χώρες αντιστοιχούν στις περιοχές με τις οποίες ασχολήθηκε. Για εργασία στο σπίτι, είχε να κάνει το ίδιο σε έναν καινούργιο κενό χάρτη, χωρίς να βλέπει κανέναν από τους χάρτες τους οποίους είχε μελετήσει στο μάθημα.

One thought on “Εποχή του Χαλκού – εισαγωγή

  1. Pingback: Μεσοποταμία – Κατ' Οίκον Ιστορία

Leave a comment