Μυκηναϊκός πολιτισμός 2

Αυτό το μάθημα ακολούθησε λίγο διαφορετική δομή από τα υπόλοιπα. Το παραθέτω με τις οδηγίες στην προστακτική, όπως τις έδωσα στη “μαθήτρια” να τις εκτελέσει.

TA MYKHNAΪΚΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ

Στοn ακόλουθο χάρτη του Google My Maps βρες τις εξής περιοχές:


1. Μυκήνες
2. Τίρυνθα
3. Πύλος
4. Θήβα

Τύπωσε τον κενό χάρτη της Ελλάδας από το αρχείο PDF και σημείωσε σ’αυτόν τις θέσεις των παραπάνω περιοχών. Τι παρατηρείς; Σε ποιο μέρος της Ελλάδας βρίσκονται οι περισσότερες; Ποιες είναι πολύ κοντά μεταξύ τους; Σημείωσε τις απαντήσεις σου στο κάτω μέρος του χάρτη.

Πήγαινε στην ακρόπολη των Mυκηνών στο Google Earth.

Περιηγήσου αρχικά με τα βελάκια και μετά με το κίτρινο ανθρωπάκι. Κοίταξε φωτογραφίες και 3D Spheres για τα ακόλουθα: Πύλη των Λεόντων, Ταφικός κύκλος Α΄, Τάφος Κλυταιμνήστρας, Τάφος Αιγίσθου.

Στη συνέχεια δες το βίντεο:

Και μετά το ακόλουθο βίντεο, από το 2:40 και κάτω:

Τώρα άνοιξε τη διαδραστική παρουσίαση για τις Μυκήνες. Περιηγήσου και στο τέλος κάνε το κουίζ. (Έφτιαξα την παρουσίαση πειραματιζόμενη, ειδικώς για το μάθημα – θερμές ευχαριστίες στον φιλόλογο Γιάννη Παπαθανασίου που την ανέβασε στον ιστότοπο “Ελληνικός Πολιτισμός).

presentation_screenshot

_______

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Δες το σχετικό βίντεο από το Φωτόδεντρο (Εθνικός Συσσωρευτής Εκπαιδευτικού περιεχομένου, μόλις τον ανακάλυψα κι έχει πολύ καλό υλικό). Στη συνέχεια απάντησε το ερωτηματολόγιο – πρόσεξε καλά το βίντεο, οι ερωτήσεις θέλουν λίγη σκέψη.

______

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ

Δες από το Φωτόδεντρο το βίντεο για την τέχνη και αυτό για τα όπλα των Μυκηναίων.

Στη συνέχεια πήγαινε στη σχετική ιστοσελίδα του φιλολόγου Γιάννη Παπαθανασίου. Κατέβα στο κομμάτι σχετικά με την τέχνη και δες όλες τις φωτογραφίες.

Τέλος, δες την ιστοσελίδα για τις μυκηναϊκές τοιχογραφίες (από φιλολογικό ιστοχώρο που, όσο κι αν έψαξα, δεν κατάφερα να βρω σε ποιον ανήκει) και φτιάξε μια σύντομη λίστα που να απαντάει στην ερώτηση: Τι γενικά θέματα απεικόνιζαν οι μυκηναϊκές τοιχογραφίες;

ΔΟΥΛΕΙΑ “ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ”

1. Διάβασε το Κεφάλαιο 6 του σχολικού βιβλίου Ιστορίας Α΄Γυμνασίου, που καλύπτει όλα όσα εξετάστηκαν πιο πάνω.

2. Φτιάξε μια παρουσίαση Powerpoint χρησιμοποιώντας υλικό από εδώ (και πάλι υλικό από τον προηγούμενο ιστότοπο, που δεν βρήκα σε ποιον ανήκει) και φωτογραφίες που θα βρεις ψάχνοντας στο Google images με λέξεις-κλειδιά “octopus mycenaean” και “octopus minoan”. Το θέμα της παρουσίασης είναι “Ομοιότητες ανάμεσα στα έργα τέχνης των τριών πολιτισμών: Κυκλαδικού-Μινωικού-Μυκηναϊκού“.

Εδώ θα δείτε το αποτέλεσμα: αρχείο Powerpoint

powerpoinτ_screenshot

ΕΞΤΡΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Για όποιον θέλει μια καλλιτεχνική δραστηριότητα σχετική με τις τοιχογραφίες – πολύ καλή – εδώ βρίσκονται οδηγίες για το πώς θα φτιάξει κανείς στο σπίτι μια μίνι-τοιχογραφία από γύψο (στη δική μας περίπτωση, χρησιμοποιώντας ως πρότυπο τις μυκηναϊκές).

Πηγή: http://www.thatartistwoman.org/2011/01/how-to-make-plaster-frescoes.html

 

 

 

 

Leave a comment