Αρχαία Αίγυπτος

Ως προς την ανεύρεση εισαγωγικού βίντεο, σ’αυτό το μάθημα υπήρξα πολύ τυχερή. Βρήκα ένα βιντεάκι για την αρχαία Αίγυπτο που ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε! Τόσο σύντομο ώστε να μη βαρεθεί η “μαθήτρια”, τόσο ενδιαφέρον, με ωραία εικόνα και λίγο χιούμορ, ώστε να την προκαλέσει, και περιεκτικό τόσο όσο απαιτούσε η ύλη. Το μάθημα, λοιπόν, ξεκίνησε με την προβολή του.

Το βίντεο ακολούθησε περιήγηση στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του φιλόλογου Π. Χαλούλου, που έχει πολύ καλό οπτικό υλικό και πληροφορία.

Αφού είδε μόνη της τα παραπάνω, της έδωσα, όπως και στο προηγούμενο μάθημα, εκτυπωμένο αρχείο PDF να συμπληρώσει. Δίπλα σε κάθε εικόνα έπρεπε να γράψει μια-δυο επεξηγηματικές λέξεις. Όταν τέλειωσε μ’αυτό, της έδωσα άλλο ένα, με ερωτήσεις τύπου ΣΩΣΤΟ-ΛΑΘΟΣ.

Στη συνέχεια ανοίξαμε μαζί το σχολικό βιβλίο της Ιστορίας και διαβάσαμε/συζητήσαμε το μάθημα, σχολιάζοντας και διορθώνοντας όσα είχε ήδη γράψει στα φυλλάδια.

Τελειώσαμε το μάθημα με συνοπτική αναφορά στους άλλους λαούς που παρουσιάζει σύντομα το βιβλίο (Φοίνικες, Εβραίοι, Χετταίοι) και τη συμπλήρωση των ακόλουθων σελίδων.

Η δουλειά στο σπίτι ήταν το καλύτερο. Αρχικά έπρεπε, όπως πάντα, να μελετήσει το μάθημα του σχολικού βιβλίου ώστε να μπορεί να μου απαντήσει σε ερωτήσεις. Επιπλέον έπρεπε να εκτελέσει τα ακόλουθα μίνι-project.

1. Στο μεγάλο χάρτη που είχαμε φτιάξει στο προηγούμενο μάθημα, έπρεπε να κολλήσει εικόνες σχετικές με την Αίγυπτο, με αντίστοιχες μονολεκτικές επεξηγήσεις.

aigyptos_xarths

2. Χρησιμοποιώντας το κόμικ των Goscinny-Uderzo “Αστερίξ και Κλεοπάτρα”, έπρεπε να βγάλει φωτοτυπίες από σελίδες στις οποίες φαίνονταν στοιχεία από όσα έμαθε στο μάθημα. Στη συνέχεια έπρεπε τις κόψει και να φτιάξει ένα κολλάζ προσθέτοντας δικά της σχόλια.

Το έκανε καλύτερα απ’ όσο είχα φανταστεί!

asterix_project

3. Τέλος, για να ασχοληθεί λίγο με τον τρόπο με τον οποίο οι Αιγύπτιοι απεικόνιζαν την ανθρώπινη φιγούρα (κεφάλι προφίλ, μάτι κατ’ενώπιον, κορμός κατ΄ενώπιον, πόδια προφίλ), της έδωσα δυο φωτογραφίες της ίδιας κοπέλας (μια κατ’ ενώπιον και μια προφίλ) που βρήκα εδώ και της είπα να φτιάξει ένα αντίστοιχο κολλάζ.

Όλα τα μίνι-project βρίσκονται στο ακόλουθο αρχείο PDF.

 

Leave a comment