Εποχή Χαλκού – Σύνοψη

(Η ανάρτηση παρατίθεται με τις οδηγίες όπως τις έδωσα στη “μαθήτρια” να τις εκτελέσει. Τα δικά μου σχόλια βρίσκονται με πλάγια γράμματα σε παρενθέσεις).

____________

Τώρα που ολοκληρώσαμε την ενότητα για τους πολιτισμούς της Εποχής του Χαλκού, καιρός να δούμε όσα μάθαμε λίγο πιο συνολικά. Διάβασε, λοιπόν, πρώτα απ’ όλα, όλα όσα έμαθες για τους τρεις πολιτισμούς, κυκλαδικό, μινωικό, μυκηναϊκό.

Αφού κάνεις την επανάληψη, επισκέψου την ιστοσελίδα του φιλόλογου Γιάννη Παπαθανασίου και κοίταξε προσεκτικά το χρονολόγιο πάνω αριστερά, περνώντας το ποντίκι πάνω από όλους τους συνδέσμους. Στη συνέχεια, συμπλήρωσε την online άσκηση από το ίδιο ιστολόγιο.

Όταν ολοκληρώσεις την άσκηση, συμπλήρωσε κι αυτό το online ερωτηματολόγιο (πηγή: E-Πύλη των φιλολόγων).

______________

Πάμε τώρα στη δημιουργική δραστηριότητα του μαθήματος:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ – ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ULU BURUN

By Martin Bahmann (Self-photographed) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons
By Martin Bahmann (Self-photographed) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)%5D, via Wikimedia Commons
(Την ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που ακολουθεί τη βρήκα σε διαφορετικές πηγές στο διαδίκτυο, οι κυριότερες από τις οποίες ήταν: 

Τη μετέφρασα και την απλοποίησα για τις δικές μας ανάγκες).

Το 1982, στο Ulu Βurun της Τουρκίας, ένας σφουγγαράς ανακάλυψε κάτι που τελικά αποδείχτηκε ότι είναι ένα από τα αρχαιότερα γνωστά ναυάγια, και χρονολογείται περίπου στο 1306 π.Χ. Περιείχε ένα από τα πιο πλούσια φορτία στην ιστορία της αρχαιολογίας της Μεσογείου. Τα ευρήματα της ανασκαφής βρίσκονται στο Bodrum Museum of Underwater Archaeology στην Τουρκία.

Έχεις επιλεγεί να εργαστείς ως βοηθός στο Institute of Nautical Archaeology, στο Bodrum της Τουρκίας. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις πληροφορίες από το φορτίο του ναυαγίου για να γράψεις μια αναφορά σχετικά με:

  1. Τα υλικά και τα αντικείμενα που ανταλλάσσονταν ανάμεσα στις κοινωνίες της Μεσογείου της Εποχής του Χαλκού.
  2. Τους λαούς που λάμβαναν μέρος στην ανταλλαγή.
  3. Την πιθανή διαδρομή που ακολούθησε το καράβι.

Διαδικασία

Βήμα 1
Πήγαινε στον χάρτη του Google Mymaps και εντόπισε πού βρέθηκε το ναυάγιο. Αν χρειαστεί, κάνε zoom out μέχρι να δεις την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.

Βήμα 2

Θα βρεις όλες τις υπόλοιπες οδηγίες και το υλικό που θα χρειαστείς για την ολοκλήρωση της δραστηριότητας στο αρχείο PDF.

(Και το αποτέλεσμα:

uluburun_cards

uluburun_map_solved

Και στο αρχείο PDF).

One thought on “Εποχή Χαλκού – Σύνοψη

  1. Πολύ καλό το μάθημα, διαδραστικό, οργανωμένο με σωστά βήματα και ποικιλία πηγών ως προς τις πληροφορίες! Το μάθημα ολοκληρώνεται με άσκηση κατάλληλη, ώστε να διαπιστώσει ο μαθητής τι αποκόμισε και όχι ως απλή απομνημόνευση των πληροφοριών.

    Like

Leave a comment