Κυκλαδικός πολιτισμός

Όταν ψάχνω για εισαγωγικά βίντεο για το μάθημα, θέλω να είναι σύντομα (να μη διαρκούν περισσότερο από 15-20 λεπτά περίπου), με πληροφορία τόση ώστε να μην κουράσουν το παιδί, και η οποία να παρουσιάζεται με όσο γίνεται πιο ζωντανό τρόπο. Το καταλληλότερο βίντεο για το μάθημά μας που κατάφερα να βρω στο YouTube ήταν αυτό που ακολουθεί. Δεν μ’ενθουσιάζει, γιατί, παρόλη την καλή πληροφορία που περιέχει, το βρήκα λίγο αργό για να τραβήξει το ενδιαφέρον ενός σύγχρονου παιδιού. Παραμένει πάντως χρήσιμο βοήθημα – δεν μπόρεσα να βρω κάτι καλύτερο.

Στη συνέχεια έδωσα στη “μαθήτρια” να δει το ακόλουθο σύντομο βίντεο για το Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

Όσον αφορά κάποιο έντυπο υλικό, το οποίο θα της έδινα για να ασχοληθεί ενεργητικά μαζί του αφού έβλεπε τα βίντεο, αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να κουραστώ πολύ για να φτιάξω κάτι. Το βρήκα έτοιμο στο web site του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και ήταν πάρα πολύ καλό. Δυστυχώς, από τη μέρα που το βρήκα μέχρι τη μέρα που αποφάσισα να το καταγράψω εδώ, αφαίρεσαν το σύνδεσμο από το διαδίκτυο. Όσο και να έψαξα, δεν μπόρεσα να το ξαναβρώ.

Οπότε έχω σκανάρει τις τυπωμένες σελίδες που χρησιμοποιήσαμε εμείς για το μάθημα, τις οποίες μπορείτε να βρείτε σ’αυτόν το σύνδεσμο. Ασφαλώς δεν διατηρώ δικαιώματα για το έντυπο, όμως σκέφτηκα ότι, εφόσον το μοίραζαν δωρεάν από το web site του μουσείου πριν λίγες μέρες δεν θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα να το κατεβάσει κάποιος για προσωπική χρήση. Αν καταφέρω να το βρω ξανά κάπου αλλού στο διαδίκτυο θα αντικαταστήσω το σκανάρισμένο μου με την κανονική του διεύθυνση. Θεωρητικά, θα μπορούσε κανείς να επικοινωνήσει με το μουσείο και ίσως να το αναζητήσει.

Μετά την παραπάνω επεξεργασία, ανοίξαμε, όπως πάντα, το σχολικό βιβλίο Ιστορίας της Α΄Γυμνασίου και διαβάσαμε μαζί το αντίστοιχο κεφάλαιο, σχολιάζοντας και συζητώντας.

Για δουλειά στο σπίτι, εκτός από το να μελετήσει το μάθημα του βιβλίου και να ξέρει να απαντήσει σε ερωτήσεις, της έδωσα να συμπληρώσει το ακόλουθο φυλλάδιο (αρχείο PDF). Επιπλέον να κολλήσει μια φωτογραφία κυκλαδικού ειδωλίου (πιο πολλές δεν χωρούσαν) στο χάρτη που επεξεργαζόμαστε από τα προηγούμενα μαθήματα.

kykladikos_xarths

Λόγω έλλειψης χρόνου, δεν εφαρμόσαμε την ακόλουθη ιδέα που βρήκα στο χρήσιμο ιστολόγιο φιλολόγου Istoriografia.blogspot.com. Η καθηγήτρια-δημιουργός του εν λόγω ιστολογίου έδωσε στους μαθητές της τεχνητό πηλό για να φτιάξουν τα δικά τους κυκλαδικά ειδώλια. Τη βρίσκω πολύ καλή ιδέα και οπωσδήποτε θα την εκτελέσουμε κι εμείς σε κάποια άλλη φάση.

Πηγή: Istoriografia.blogspot.com
Πηγή: Istoriografia.blogspot.com

 

 

4 thoughts on “Κυκλαδικός πολιτισμός

  1. xanthippi paschalidou

    φιλένάδα, είσαι επαγγελματίας…..εξαιρετική. θα κάνουμε κι εμείς όλα τα μαθήματα μαζί σου. προχώρα γρήγορα όπως σου είπα, ως το Βυζάντιο!

    Like

  2. papagiannopoulou vasiliki

    εξαιρετική δουλειά. είμαι καθηγήτρια ιστορικός φιλόλογος και συμβουλεύομαι το συγκεκριμένο σάιτ. παίρνω και αρκετές ιδέες είναι η αλήθεια!!!!

    Like

    1. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο – χαίρομαι που το υλικό που έφτιαξα ως αυτοδίδακτη δασκάλα είναι χρήσιμο και σε αληθινή δασκάλα….

      Like

Leave a comment